Hemoroidy – co jeść?

Choroba hemoroidalna dotyka coraz większą liczbę osób. Wpływa na to przede wszystkim nieodpowiedni tryb życia. Jeszcze do niedawna przypisywano pojawianie się żylaków odbytu przede wszystkim nieodpowiedniej higienie intymnej, ale w dzisiejszych czasach bardzo powszechnego dostępu do środków czystości i ciepłej wody z całą pewnością nie może to być przyczyną wciąż rosnącego odsetka osób konsultujących się medycznie w sprawie krwawiących lub bolących hemoroidów. Warto przy tym jednak pamiętać, że ze względu na intymne miejsce występowania żylaków oraz wstydliwą naturę choroby, wiele osób nie przyznaje się do takiego problemu i stara się radzić sobie z nim w domowym zaciszu, co dodatkowo utrudnia prawidłowe oszacowanie liczby osób walczących z chorobą hemoroidalną.

Patrząc na ilość sprzedawanych codziennie w aptece bez recepty najróżniejszych preparatów działających miejscowo i przeciwdziałających żylakom odbytu lub zwalczającym je i niwelującym ból albo świąd, można śmiało stwierdzić, ze problem jest poważny. Stosunkowo niewielka liczba osób korzysta z porad proktologa – często, gdy żylaki są już mocno zaawansowane, bolesne, nie wracają do naturalnej pozycji i wymagają więcej, niż kremu, maści albo czopków. Wcześniejsza reakcja pozwala na poradzenie sobie z żylakami szybko i bezboleśnie, dlatego tak ważne jest, aby nie odkładać wizyty u specjalisty zbyt długo.

Przeciwdziałanie dietą

Każdy lekarz specjalista doskonale wie, że początkowe żylaki, a więc takie w pierwszym i drugim stopniu zaawansowania, można skutecznie i szybko wyeliminować samymi kremami. Problemem nie jest jednak usunięcie żylaka, ale wytłumaczenie pacjentowi, co prowadzi do ich powstawania i jak powinien się przed nimi zabezpieczyć na przyszłość. Profilaktyka w przypadku hemoroidów jest o wiele łatwiejsza i tańsza, niż można przypuszczać i praktycznie wszystko sprowadza się do diety oraz aktywności fizycznej – trzeba jednak najpierw wiedzieć na hemoroidy co jeść.

Ponieważ choroba hemoroidalna wynika przede wszystkim z takich czynników jak zaparcia i nieregularny stolec oraz zaburzona flora bakteryjno-grzybicza jelit i okolic odbytu, wraz z mechanicznymi uszkodzeniami błony i mięśnia zwieracza odbytu – zadziałać może tutaj przede wszystkim mądra dieta. Wszystkie te czynniki da się bowiem zminimalizować, jeżeli wie się, które składniki pokarmowe należy jeść przede wszystkim, a które trzeba ponad wszelką wątpliwość wyeliminować ze swojej codziennej diety i nawyków żywieniowych. Mając hemoroidy co jeść również warto wiedzieć. Klucz do odpowiedniej profilaktyki opiera się na włączeniu lub wyłączeniu kilku grup produktów i są to m.in.:

  • alkohole wysokoprocentowe oraz czerwone wino, które mogą wywoływać silne skurcze brzucha oraz niekontrolowaną pracę jelit i zwieracza odbytu, co prowadzi bezpośrednio do nasilania się problemu z hemoroidami,
  • czekolada, kawa lub określone gatunki herbaty również mogą mieć działanie skurczowe, a dodatkowo wpływają na możliwość pojawiania się zaparć,
  • w każdym stanie zaawansowania choroby wskazane jest spożywanie wyjątkowo dużej ilości płynów, a w szczególności czystej wody – nawet do trzech litrów na dobę,
  • produkty bogate w naturalny błonnik – przede wszystkim zaś warzywa, owoce i ProctoVitale, jako alternatywa dla mniej zdrowych czerwonych tłustych mięs
    produkty z grubego przemiału są przeważnie doskonałym źródłem mikroelementów potrzebnych jelitom, ale niektóre ziarna mogą się paradoksalnie nie wchłaniać i nie trawić, a przez to dodatkowo drażnić odbyt przy wypróżnianiu.